Het vertrekpunt anders definiëren en een andere partij dan standaard te bezoeken om een gebouw te realiseren, maakt het mogelijk dat het resultaat volledig verandert. Rau nodigt om uit om na te denken hoe we als gast op deze aarde alles remontabel kunnen maken, in plaats van “bedoeld om te blijven (en vervolgens afval te creëren)”. Vastgoed wordt losgoed.
Dit vergt een mentale lenigheid en een bereidheid tot branchevreemd denken. Onze wereld om ons heen te zien als een kermis, waarbij je ernaar streeft slim op én af te bouwen. Dit is een prachtig voorbeeld over de circulaire economie: ben je bereid je standaard vertrekpunt ter discussie te stellen, hoe oncomfortabel dat ook voelt?
7 december 2017 vindt in de Grote Foyer van het Parktheater in Eindhoven een bijzonder evenement over deze circulaire economie plaats. Een TEDx Salon. Met Sabine Oberhuber (Turntoo), Arjan Westerhoff (Schuberg Philis), Martje Fraaije (Rabobank) en Selma Seddik (Instock) als sprekers. Naast deze TEDx-sprekers vindt ook een workshop plaats – waarin je zelf de discussie aan kunt gaan over de circulaire economie, met Marcel Jacobs (Philips) en Bas Luiting (Let’s go Circular). Ook kun je studenten van de minor Circulaire Economie horen pitchen voor Philips, BEECCK, Gispen, SADC en Eneco. En tot slot wordt het boek 4’33” – Time for a Circular Economy gepresenteerd.
Ik ben ontzettend benieuwd hoe onze mentale lenigheid hierbij wordt uitgedaagd. Kunnen wij ook nieuwe vertrekpunten zien, hoe oncomfortabel ook, zodat heel nieuwe resultaten verschijnen? Resultaten die de tweedeling van economie vs. goede gast op deze aarde zijn opheffen?
En ik ben nu al ontzettend trots op de studenten minor Vaardig in Leiderschap. Zij organiseren deze activiteit. We weten niet wat er gaat gebeuren, maar: zoals Joris de Vries gister zei ‘Al raakt maar één iemand geïnspireerd voor de circulaire economie deze middag, wie weet waar dit toe gaat leiden!’. Let’s go for that!